Dnes vaříme: Smažená játra

vydáno 10. června v 11:04
 

Nedělní recept MBnovin - Tipy pro vaše žaludky.

Dnes vaříme: Smažená játra

Smažená játra podáváme s vařeným bramborem a tatarkou. Foto: M. Filip 

Počasí svádí k výletům a cestování, a tak pro vás máme dnes recept na rychlovku, během dvaceti minut tedy můžete jíst. Z lednice si vyndáme vepřová nebo hovězí játra, která si nejprve odblaníme, opláchneme je studenou vodou a nakrájíme na plátky. Maso můžeme opepřit a obalíme ho v klasickém trojobalu (hladká mouka, strouhanka a vajíčko). Poté si rozpálíme olej a obalená játra osmažíme na rozpáleném oleji, teprve hotová osolíme. 

Proč vůbec konzumovat játra?

Ačkoliv se to moc neví, patří játra mezi velký zdroj vitamínů a minerálů. Ve srovnání s kuřecím masem je obsah železa v játrech více než dvanáctinásobný. Při srovnání s hovězím masem jde o téměř šestinásobek. Například 100 g kuřecích jater obsahuje 3 290 μg vitamínu A. Vitamin B2 Riboflavin se nachází hlavně v játrech a produktech z nich a je potřebný pro dobrý stav kůže, očí, správnou funkci srdce a dalších orgánů. V těle je zodpovědný za energetickou přeměnu. Vitamin B3 Niacin se také nachází v játrech a pomáhá energetické přeměně v těle a obnově pleti. Ve velkých dávkách roztahuje cévy, proto je doporučován při vysokém tlaku. Pokud nemáte rádi játra, není nic snazšího, než si místo nich udělat paštiku. 

 
Sdílejte tento článek
  Reklama
 
 
Reklama | Kontakty | O nás | RSS