Reklama
 


Dovezli jste si semena pískavice z dovolené v Egyptě? Nekonzumujte je!

vydáno 8. července v 14:03
 

Svět (fil) Evropská komise zveřejnila v úředním věstníku rozhodnutí nařizující preventivně stáhnout z trhu semena pískavice. Zakazuje rovněž dočasně jejich dovoz. Zákaz se týká také některých dalších semen z Egypta. Důvodem těchto opatření je podezření na možnou kontaminaci egyptské pískavice patogenním kmenem bakterie Escherichia Coli.

Dovezli jste si semena pískavice z dovolené v Egyptě? Nekonzumujte je!

Ilustrační foto M. Filip

Podle zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin existuje spojení mezi výskytem baterie E. Coli sérotypu H4:O104, která je původcem epidemií v Německu a Francii, a naklíčenými semeny pískavice původem z Egypta dovezenými v období 2009 až 2011.

Podle nynějších poznatků Státní zdravotní a potravinářské inspekce však nebyla žádná z těchto šarží dodána do Česka, přesto intenzivně pokračuje v šetření a dalším preventivním ověřování původu semen vybraných plodin vyskytujících se na trhu.

Rozhodnutí EK dále stanoví, že je nutné na základě předběžné opatrnosti dočasně zakázat kromě dovozu pískavice rovněž další semena a zrna původem z Egypta. Jde například o klíčky rokety, ředkviček, červené řepy, sójových bobů, semena cukrové řepy, vojtěšky a hořčičná semena.

Přestože dosud nejsou poznatky o tom, že by se nebezpečná semena vyskytovala na území ČR, upozorňují inspektoři spotřebitele, aby nekonzumovali semena pískavice z Egypta dovezená v letech 2009-2011, pokud je ještě mají doma.

Semena pískavice mají vysoký obsah bílkovin a minerálních látek (bývá důležitou součástí vegetariánských pokrmů), obsahuje fosfor a železo. Je nezbytnou součástí směsí koření kari, balkánské čubrici a mnoha dalších. Chutí připomíná celer a libeček. Přidává se do zeleniny, sýrů, směsi brambor a čočky, do pekařských výrobků, dušených mas či na ryby.

 
Sdílejte tento článek
  ReklamaReklama
 
 
Reklama | Kontakty | O nás | RSS